Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Οι 3 top συνταγές για τα καλύτερα και αποδοτικότερα boilies


Οι απαγορεύσεις των περισσότερων λιμνών της Ελλάδας έχουν φτάσει στο τέλος τους και η καλύτερη περίοδος για το ψάρεμα του κυπρίνου ξεκινά. Σαν σωστοί και ευαισθητοποιημένοι ερασιτέχνες , θα φροντίσουμε στα ψαρέματα μας να προάγουμε το catch and release-το πιάσιμο και την απελευθέρωση όλων ανεξαρτήτως των κυπρίνων, αλλά και των άλλων ψαριών.
Για να φτάσουμε όμως στο επιτυχημένο πιάσιμο των μεγαλύτερων ψαριών, σας παραθέτουμε 3 top συνταγές για boilies, οι οποίες θα σας δώσουν λύσεις για κάθε εποχή του χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα!


Θα πρέπει κάνοντας την εισαγωγή μας στην παρασκευή αυτών των boilies, να πούμε ότι αυτές οι συνταγές είναι αρκετά απαιτητικές. Χρειάζονται εξειδικευμένα συστατικά, εξειδικευμένα άλευρα για να φτιάξουμε καταρχήν ένα ισορροπημένο βασικό μίγμα , που θα καλύψει διατροφικά τα μεγαλύτερα ψάρια των λιμνών.


Όλα τα άλευρα και οι αναλογίες τους είναι ειδικά μελετημένα σε ψαρέματα στις περισσότερες λίμνες της Ελλάδας, με θεαματικά αποτελέσματα ειδικά στις λίμνες του Πλαστήρα, του Σμοκόβου, των πηγών του Αωού, και της λίμνης των Ιωαννίνων.
Τα άλευρα είναι κορυφαίας ποιότητας από τους πιο έμπειρους κατασκευαστές δολωμάτων παγκοσμίως, (Rod Hutchinson, AAbaits) και τα αρώματα από τον κορυφαίο Rod Hutchinson.


Όλα είναι πάρα πολύ εξειδικευμένα για την παρασκευή των boilies για τον κυπρίνο, και δεν αντικαθίστανται από τα κοινά άλευρα οικιακής χρήσης. Οι συνταγές αυτές έχουν δοκιμαστεί σε εύρος πάνω από 6 χρόνια, χωρίς να αλλάξει η αποτελεσματικότητά τους, εφόσον πραγματοποιηθούν με τις σωστές αναλογίες, όπως γράφουμε παρακάτω. Προσοχή, αυτές οι συνταγές είναι πολύ απαιτητικές και δεν πρέπει να το παρακάνουμε με πολύ μεγάλες ποσότητες στο μαλάγρωμα.


Όλες οι συνταγές γίνονται με 9 αυγά, που μεταφράζεται σε 1,5 κιλό περίπου από boilies.

  • Η πρώτη συνταγή bird food mix χρησιμοποιείται πάρα πολύ την εποχή της άνοιξης και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Είναι μια πολύ «δυνατή» συνταγή, με πολλά πρωταρχικά και βασικά άλευρα, που θα δώσουν στους κυπρίνους την καλύτερη και απαραίτητη ενέργεια-πρωτεΐνη που χρειάζονται ,μετά το τέλος της αναπαραγωγής.


Χρησιμοποιούνται συστατικά και άλευρα με αντοχή σε λασπώδεις βυθούς για την μυρωδιά τους και περιέχουν ένα από τα πιο αποδοτικά αρώματα της εποχής (και όχι μόνο), το άρωμα μούρο mulberry Florentine από τον Rod Hutchinson.

Bird food mix

-200 gr clo (cod liver oil-άλευρο και έλαιο συκωτιού μπακαλιάρου)
-100 mega blend yellow (συνδυαστικό πολύ θρεπτικό άλευρο από σπασμένους σπόρους πουλιών, έλαια, σάκχαρα, φυτικές πρωτεΐνες και αυγού)
-50 gr tiger nut flour (άλευρο από σπόρους tiger nut)
-150 gr semolina (σιμιγδάλι)
-100 gr soya flour (άλευρο σόγιας)
-50 gr robin red rod Hutchinson
-50 gr crushed hemp (τριμμένο κανναβούρι)
-100 gr super gold (άλευρο καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη)
-190 maize meal (άλευρο σιμιγδαλιού αραβοσίτου)
-10 gr hemp protein (πρωτεΐνη κανναβουριού)
-9 αυγά
-5ml mulberry Florentine rod Hutchinson (άρωμα μούρο)
-5 ml sweetener rod Hutchinson (γλυκαντικό)
Η δεύτερη συνταγή έρχεται να καλύψει την εποχή του καλοκαιριού και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, όπου οι κυπρίνοι χρειάζονται αυξημένη ενέργεια λόγω υψηλής θερμοκρασίας νερών , αλλά και για να αυξήσουν το βάρος τους ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Το βασικό μείγμα είναι πολύ δυνατό, απαιτητικό, με υψηλή θερμιδική αξία. Περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης, ικανή για να κινητοποιήσει τα μεγαλύτερα ψάρια της λίμνης.
Το scopex επίσης είναι ένα άριστο συνδυαστικό άρωμα, που θα βοηθήσει να ψαρέψετε με επιτυχία ειδικά στις λίμνες του Ν.Πλαστήρα, των Ιωαννίνων, σε μικρές λίμνες στα Γρεβενά και του Σμοκόβου το καλοκαίρι.

High protein mix

-150 gr tiger nut flour (άλευρο από σπόρους tiger nut)
-150 gr clo (cod liver oil-άλευρο και έλαιο συκωτιού μπακαλιάρου)
-100 gr maize meal(άλευρο σιμιγδαλιού αραβοσίτου)
-100 gr super gold(άλευρο καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη)
-50 gr lactalbumen (άλευρο λακταλβουμίνης)
-50 gr crushed hemp (τριμμένο κανναβούρι)
-40 gr wheat germ (άλευρο από φύτρο σιταριού)
-50 gr whey protein (άλευρο πρωτεΐνης ορού γάλακτος)
-100gr soya flour (άλευρο σόγιας)
-50gr egg albumen (άλευρο αλβουμίνης αυγού)
-160 gr semolina (σιμιγδάλι)
-9 αυγά
-5ml scopex rod Hutchinson
-5 ml swetenner rod Hutchinson
-5 ml amino blend rod hutchinson

  • Τέλος μια πολύ δυνατή συνταγή για τους κρύους μήνες του χειμώνα, έρχεται για να σας βγάλει από τα δύσκολα και απαιτητικά ψαρέματα. Χρησιμοποιείται εξειδικευμένο άλευρο (hit and run mix rod Hutchinson) ,το οποίο είναι μελετημένο να δουλεύει σε κρύα νερά και να ελευθερώνει σαν χημικά σήματα τα πολύ θρεπτικά του συστατικά, για να δουλεύει άμεσα το δόλωμα.

Το άρωμα που χρησιμοποιούμε είναι μείγμα μπαχαρικών, από τις μυστικές συνταγές του Rod Hutchinson, για τα χειμερινά ψαρέματα μεγάλων κυπρίνων. Επίσης η βάση του αρώματος είναι η αιθυλική αλκοόλη, μια βάση που επιτρέπει την μέγιστη διάχυση του αρώματος στα κρύα νερά. Η συνταγή αυτή έχει δουλέψει πάρα πολύ στην λίμνη των Ιωαννίνων, στην λίμνη των πηγών του Αωού και στην λίμνη Ν.Πλαστήρα.
Winter mix

-950 gr hit and run mix rod Hutchinson (εξειδικευμένο άλευρο με μυστική συνταγή για κρύα νερά, πολύ γρήγορα αποτελέσματα και τσιμπιές)
-50 robin red rod Hutchinson
-10 ml amino blend rod Hutchinson
-9 αυγά
-6 ml h.a.h.l cool spice (εξειδικευμένο άρωμα μπαχαρικών με αιθυλική αλκοόλη για χρήση σε κρύα νερά)
-1ml megaspice rod Hutchinson (μίγμα αρωμάτων μπαχαρικών)
-3 ml protaste plus rod Hutchinson (γαλακτοματοποιητές και σάκχαρα για διάχυση αρωμάτων στα κρύα νερά)

Ο βασικός εξοπλισμός για το ψάρεμα του κυπρίνου-carpfishing



Το ψάρεμα του κυπρίνου, γνωστό και ως carpfishing, είναι ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος δράση. Αναφέρεται σε ψάρεμα σε λίμνη ή μεγάλα ποτάμια, με κυρίαρχο στόχο τον μεγάλο κυπρίνο, ένα θήραμα που φημίζεται για την εξωφρενική πονηριά του και την μεγάλη του δύναμη.
Όταν ειδικά το ψάρι βρίσκεται στην ενήλικη φάση της ζωής του, τα πράγματα μπορούν να γίνουν άκρως ενδιαφέροντα...! Στόχος αυτού του κειμένου είναι να δούμε τον βασικό απαιτούμενο εξοπλισμό για τα ψάρεμα του κυπρίνου, και τα πιο βασικά παρελκόμενά του.

Η Ελλάδα έχει πολλά όμορφα μέρη , στα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε με το ψάρεμα του κυπρίνου. Η λίμνη Πλαστήρα, Σμοκόβου, η λίμνη της Καστοριάς, η Παμβώτιδα, η λίμνη των Κρεμαστών, η Τριχωνίδα, είναι μερικά έξοχα παραδείγματα μοναδικού κάλλους, τα οποία μπορούμε να επισκεφτούμε.
Το επίπεδο των ψαράδων στην χώρα μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, και συνήθως βλέπουμε ψάρια τρόπαια, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σχετικά από τα ψάρια σε περιοδικά του εξωτερικού.





Η απελευθέρωση των κυπρίνων στο φυσικό τους περιβάλλον (catch and release) είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τον πληθυσμό τους αναλλοίωτο , ώστε να μην χαθούν οι μεγάλες συγκινήσεις στο ψάρεμά τους.

Τι γίνεται όμως με τους φίλους που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν το ψάρεμα του κυπρίνου? Στις γραμμές που ακολουθούν , θα μιλήσουμε για τον βασικό εξοπλισμό που απαιτείται για το ψάρεμα του κυπρίνου.

ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Τα καλάμια που χρησιμοποιούμε για αυτό το είδος ψαρέματος χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Τα δίσπαστα, τα τρίσπαστα, τα τηλεσκοπικά και τα πιο σπάνια δίσπαστα τηλεσκοπικά.
To casting weight τους αναγράφεται σε λίμπρες, καλό όμως είναι να αναφέρουμε ότι όταν ένα καλάμι carp αναγράφει test curve 3 lbs, δεν σημαίνει ότι πετάει βάρος 3 λίμπρες, αλλά για να κυρτώσει ο κορμός σε σχέση με την μύτη του και να δημιουργήσει μια γωνία 90 μοίρες, απαιτείται ένα βάρος της τάξης των 3 λιμπρών.


Τα καλάμια carp είναι στην μεγάλη πλειοψηφία του ημιπαραβολικά με προοδευτική δράση. Το υλικό τους είναι ο άνθρακας και ο γραφίτης, έχουν μήκος από 12-13 πόδια (3,60-3,90 μέτρα)και οι οδηγοί τους είναι sic ή τιτανιού.
Καλό θα είναι να πούμε ότι ένα καλάμι carp των 2,75 λιμπρών μπορεί να πετάξει ένα βαρίδι 100 γρ, ένα των 3 λιμπρών 125 γρ και ένα των 3,5 λιμπρών 140 γρ βαρίδι.


Στην χώρα μας τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον είναι αυτά των 3 και 3,5 λιμπρών. Τα καθαρόαιμα και πιο χρησιμοποιημένα καλάμια είναι τα δίσπαστα, με μόνο πρόβλημα το μεγάλο μήκος μεταφοράς τους.

Όσον αφορά τους μηχανισμούς στο carpfishing, αυτοί με τα διπλά φρένα έχουν την τιμητική τους. Επειδή είπαμε ότι ο κυπρίνος είναι ένα πολύ πονηρό ψάρι, η προρύθμιση των πίσω φρένων πρέπει να αφήσει το περιθώριο στο ψάρι να πάρει το δόλωμα ( boilies, tigernuts, pellets, καλαμπόκι) χωρίς να νιώσει την παραμικρή αντίσταση ( σε συρόμενη αρματωσιά-running rig).


Έπειτα έρχεται το κάρφωμα και ενεργοποιεί τα μπροστινά φρένα του μηχανισμού, με προρύθμιση για να τα χρησιμοποιήσουμε στην μάχη με το ψάρι.
Η ρύθμιση των μπροστινών φρένων γίνεται κοντά στο όριο θραύσης της πετονιάς, ώστε να κουράσει γρήγορα τον κυπρίνο.

Τώρα , καλό θα είναι να διαλέξουμε αξιόπιστους μηχανισμούς με αρκετά ρουλεμάν, από αξιόπιστες εταιρίες του χώρου, με μεγάλες κωνικές μπομπίνες, χωρητικότητας 300 μέτρα 0,35 χιλ πετονιάς, ώστε με το σωστό συνδυασμό καλαμιού και μηχανισμού, να μπορέσουμε να νικήσουμε ψάρια τρόπαια.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς με μπροστινά φρένα, τύπου surf casting, στο ψάρεμα του κυπρίνου με καλά αποτελέσματα, αλλά με δεδομένη την δυσκολία σύλληψης των μεγάλων μεγεθών , το ζητούμενο είναι η τέλεια εξειδίκευση στο carp fishing.

ΠΕΤΟΝΙΕΣ-ΝΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Οι πετονιές που χρησιμοποιούμε σε αυτό το ψάρεμα είναι συνήθως σκούρου χρώματος και πάντα βυθιζόμενες. Το χρώμα καφέ , μαύρο, camo, το αναζητούμε για να καμουφλάρονται οι πετονιές στον βυθό της λίμνης, συνήθως σκούρου χρώματος.


Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις , ειδικά στην αρχή της άνοιξης , που χρησιμοποιούμε και πράσινες πετονιές, γιατί ψαρεύουμε σε λίμνες με χόρτα και υδρόβια βλάστηση. Η διάμετρος της πετονιάς που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα του κυπρίνου κυμαίνονται από 0,28-0,40, με επικρατέστερη διάμετρο την 0,35 χιλιοστά.
Όσοι θέλουν να εφοδιάσουν με νήμα τον μηχανισμό τους, θα πρέπει να διαθέτουν καλάμια με ποιοτικούς οδηγούς sic, καθώς το νήμα μπορεί να ξεφτίσει ή ακόμη και να «καεί» μετά από ένα ισχυρό τράβηγμα, εξαιτίας της τριβής με ακατάλληλους οδηγούς.

ΒΑΣΕΙΣ ROD POD

Πρόκειται για εξειδικευμένες βάσεις , οι οποίες δέχονται πάνω τους από 2-4 καλάμια carp, και μπορούν να κρατάνε τα καλάμια μας σε θετική ή αρνητική γωνία με το επίπεδο της λίμνης.

Οι βάσεις αυτές κρατάνε στατιστικά τα καλάμια σε οριζόντια θέση, και μπορούν να εφοδιάζονται με βομβητές, οπτικούς ειδοποιητές, και δίχαλα στήριξης των καλαμιών.
Βοηθούν να έχουμε συγκεντρωμένα τα καλάμια μας και όταν τραβήξει ένας κυπρίνος την αρματωσιά μας, να έχουν την κατάλληλη γωνία για να τραβάει το ψάρι πετονιά, χωρίς να νιώθει μεγάλη αντίσταση.


Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλές βάσεις rod pod , για όλα τα γούστα και βαλάντια.

ΒΟΜΒΗΤΕΣ CARP

O βομβητής είναι ένα εξάρτημα το οποίο μας βοηθάει να καταλάβουμε το τσίμπημα του κυπρίνου, παρέχοντας ηχητική και οπτική ειδοποίηση.
Έχει σχήμα «V», και στο κέντρο του υπάρχει ένας κυλιόμενος αισθητήρας που ακουμπάει η πετονιά μας. Με την παραμικρή κίνηση της πετονιάς από το τσίμπημα, ο βομβητής χτυπάει , και μας ειδοποιεί για να καρφώσουμε το ψάρι.


Οι περισσότεροι βομβητές διαθέτουν διακόπτες για την ένταση του ήχου, τον τόνο του ήχου, ακόμη και για την ευαισθησία του τσιμπήματος. Υπάρχουν ακόμη ασύρματοι βομβητές με ασύρματο control, για να έχουμε μαζί μας όταν κοιμόμαστε στην σκηνή μας, και είμαστε μακριά από τα καλάμια μας. Οι βομβητές μπαίνουν με βίδα πάνω στις βάσεις rod pod και στις μονές βάσεις στήριξης.

ΟΠΤΙΚΟΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ

Θα τους συναντήσετε με τα ονόματα swingers ή «μαιμουδάκια» . Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αποκωδικοποίηση των τσιμπιών , όχι μόνο στο carp fishing, αλλά και στο casting και στο feeder fishing. Κυκλοφορούν σε τεράστια ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.
Αποτελούνται από ένα βραχίονα και μια κεφαλή, πάνω στην οποία συνδέεται η πετονιά και μπορεί εύκολα με μια κίνηση να απασφαλίζεται.


Τοποθετείται πάνω στην πετονιά, ανάμεσα από δύο οδηγούς του καλαμιού και κάνει την πετονιά να σχηματίζει μια γωνία. Αυτή η γωνία μας παρέχει ένα μήκος 20-30 εκατοστά ελεύθερης πετονιάς, γιατί πρέπει ο κυπρίνος στην προσπάθειά του να πάρει το δόλωμα, να μην νιώσει την παραμικρή αντίσταση, την οποία εάν νιώσει θα φτύσει το δόλωμα!
Μόλις πάρουμε το πολυπόθητο τσίμπημα, ο οπτικός ειδοποιητής θα αρχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω, σημάδι ότι το ψάρι τραβάει το δόλωμα.


Εάν ο κυπρίνος έχει καρφωθεί, αυτός θα έρθει παράλληλα με το καλάμι, ο μηχανισμός θα αρχίσει να δίνει φρένα, και εμείς θα ακούμε ήδη τον πολυπόθητο ήχο του τσιμπήματος , από τον βομβητή μας! Μόλις σηκώσουμε πάνω το καλάμι για να παλέψουμε το ψάρι, ο οπτικός ειδοποιητής απασφαλίζεται και η μάχη με το ψάρι αρχίζει...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πιστεύω πως όλοι σας έχετε καταλάβει πως έχουμε να κάνουμε με μια πλήρως εξειδικευμένη τεχνική ψαρέματος , που κατέχει παγκόσμια το 70% όλων των ψαρεμάτων.


Το carpfishing απαιτεί πολλές γνώσεις, αλλά και προσεγμένο και ποιοτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα δοκιμαστεί πολλές φορές στα όρια με μεγάλα ψάρια. Να είστε καλά και ...πάντα να παίρνετε μεγάλη απόχη μαζί σας!

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ


Στο παρόν άρθρο θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για κάτι χιλιοειπωμένο και ίσως να κουράσουμε κάποιους πιο έμπειρους ψαράδες, το απίστευτα μεγάλο κεφάλαιο των δολωμάτων για τον κυπρίνο.
Πιστεύω όμως ότι οι νεότεροι θα βρουν ενδιαφέρον το θέμα και θα αρχίσουν με σωστές βάσεις να μάθουν να ψαρεύουν, και όχι απλώς να πιάνουν ψάρια.
Να γνωρίζουν την συμπεριφορά του ψαριού, πότε τρώει , τι τρώει και γιατί. Να σέβονται , να προσέχουν και να αγαπάνε το ψάρεμα και τα ψάρια γιατί δεν μαθαίνεις κάτι αν δεν το αγαπάς.

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΝΟ

Τα δολώματα είναι πάρα πολλά και ακόμα περισσότεροι οι τρόποι που τα χρησιμοποιούμε. Τα χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες, τα φυσικά και τα τεχνητά.
Φυσικά : Καλαμπόκι, σκουλήκι, βδέλλα, βρίζα, κανναβούρι, φασόλια , κομμάτια φρούτων και πολλά άλλα. Τεχνητά :boilies ,pellets, ζυμάρια.

Τα φυσικά δολώματα αν και είναι πάρα πολύ αποδοτικά βγάζοντας μας πολλές φορές από δύσκολες καταστάσεις θα μας απασχολήσουν λιγότερο γιατί δεν θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία.
Κατά την άποψη μου(χωρίς να αποκλείω κάθε άλλη άποψη) στο ψάρεμα του κυπρίνου μετά το κάρφωμα και την πάλη με το ψάρι , μεγαλύτερη συγκίνηση προσφέρει η παρασκευή των boilies και η ικανοποίηση ότι το ψάρι έφαγε το δικό μας δόλωμα .
Εκτός από τα δικά μας χειροποίητα boilies σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο πολλά έτοιμα μπαλάκια με διάφορες γεύσεις , διαφόρων μεγεθών και σε πολλές ποιότητες για κάθε περίσταση.


Οπότε αν δεν έχουμε χρόνο ή απαραίτητα και κατάλληλα υλικά ,καλύτερα να πάρουμε μπαλάκια εμπορίου παρά να κάνουμε πειράματα με τα ψάρια ταΐζοντας κάτι που μόνο κακό μπορεί να κάνει.
Στα επόμενα άρθρα θα δούμε βήμα-βήμα την παρασκευή των boilies ,διάφορες τεχνικές , συνταγές (τελειώνουν εκεί που τελειώνει η φαντασία μας) και τις κατηγορίες που χωρίζονται ανάλογα με την σύσταση τους.
Εικάζεται ότι τα boilies τα ανακάλυψαν Άγγλοι ψαράδες την δεκαετία του 80. Πιστεύω πως οι Άγγλοι τα έφτασαν στην σημερινή τους μορφή γιατί από αφηγήσεις παλαιότερων ψαράδων στην βόρεια Ελλάδα έχω ακούσει ότι τα χρησιμοποιούσαν σε απλούστερη μορφή ( βάζανε νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις άρχιζε να βράζει ρίχνανε σιγά-σιγά καλαμποκάλευρο και σιτάλευρο με λίγο ζάχαρη ή λίγο μέλι μέχρι να σφίξει έχοντας έτσι ένα ζυμάρι σαν λάστιχο που δεν μπορούσαν να το πάρουν τα μικρόψαρα αλλά ήταν φτωχό σε θρεπτικά συστατικά .




Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα έχει γίνει τεράστια πρόοδος πάνω στα boilies και το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχει η μυστικοπάθεια που μπορεί να υπήρχε από ορισμένους παλιούς ψαράδες .
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τουs έναντι των άλλων δολωμάτων ,είναι οι επιλογές που έχουμε για το τι boilies θα επιλέξουμε ανάλογα με την εποχή , τον τύπο της λίμνης, τον βυθό και το μέγεθος των ψαριών που θέλουμε να πιάσουμε.

Aνάλογα κρίνοντας την κάθε περίπτωση βάζουμε τα συστατικά που ταιριάζουν στο μπαλάκι μας. Επίσης μεγάλο πλεονέκτημα είναι και ο τρόπος με τον οποίο δολώνουμε τα boilies, αφήνοντας το αγκίστρι πάνω από το δόλωμα έτσι ώστε ο κυπρίνος 'παίζοντας' με το μπαλάκι δεν αντιλαμβάνεται το αγκίστρι.

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ BOILIES

Ο κυπρίνος , όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός επιλέγει την τροφή του με κριτήρια που συχνά εμείς παραβλέπουμε ή απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Ένα boilie δεν αρκεί να μυρίζει ωραία ή να έχει ωραίο χρώμα και σχήμα, αλλά πρέπει να είναι νόστιμο για το ψάρι και να έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα προσφέρουν στον κυπρίνο την ενεργεία , τις βιταμίνες και τα λιπαρά που χρειάζεται για να μεγαλώσει , να αναπαραχθεί και να ζει τουλάχιστον όπως όταν θα κατανάλωνε την φυσική του τροφή .

Προσωπικά θα ψάρευα με ένα boilie που θα έχει τα σωστά υλικά και θα μυρίζει ελάχιστα παρά το αντίστροφο.
Αν ταΐσουμε ένα boilie που θα προσφέρει στο ψάρι όλα τα απαραίτητα συστατικά αυτό θα την ξαναψάξει και θα την φάει χωρίς μεγάλο δισταγμό . Αν ταΐσουμε μια καλοσχηματισμένη μπίλια με έντονο χρώμα και αρκετό άρωμα χωρίς όμως καλή γεύση και θρεπτική αξία το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε το ψαρί να βλέπει το συγκεκριμένο δόλωμα και να 'αλλάζει δρόμο' είτε γιατί είχε στομαχικές διαταραχές είτε γιατί δεν την βρήκε γευστική και θρεπτική.

Οι πιο τολμηροί που δοκιμάζουν boilies λένε ότι αν δεν αρέσει σε εμάς και δεν μπορούμε να την φάμε γιατί να αρέσει στο ψάρι και να την φάει 
Όμως δεν είμαστε ψάρια και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα έχουμε τα ίδια γευστικά και θρεπτικά ερεθίσματα με τους ευσεβείς ψαρευτικούς μας πόθους.

Κάτι που δεν αρέσει σε εμάς μπορεί να είναι αυτό που να ψάχνουν συνέχεια τα ψάρια. 
Συνεπώς προσέχουμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή των συστατικών που θα σχηματίσουν το δόλωμά μας, να είναι εξειδικευμένα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά και να μην χρησιμοποιούμε προϊόντα άσχετα με το ψάρεμα (ζωοτροφές, υλικά ζαχαροπλαστικής, υλικά ανθρώπινης κατανάλωσης, ακατέργαστα φυσικά προϊόντα κτλ)
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω , ότι ακόμα και τα φυσικά δολώματα μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στα ψάρια των γλυκών νερών.
Αν για παράδειγμα πάρουμε ξερό καλαμπόκι και το βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό μετά από δυο ή τρεις ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία θα δούμε ότι το καλαμπόκι αφού πρώτα φουσκώσει, μυρίζει σαν οινόπνευμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται μια διαδικασία που λέγετε αλκοολική ζύμωση και το καλαμπόκι βγάζει ένα είδος αλκοόλης . Καλό λοιπόν είναι να μουλιάζουμε τους διάφορους καρπούς πριν από κάθε τάϊσμα γιατί η ζύμωση αυτή θα γίνεται μέσα στο στομάχι του ψαριού, φουσκώνοντάς το , με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατό του.
Συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι αν αγαπάμε το ψάρεμα στα γλυκά νερά και τα ψάρια ,δεν φτιάχνουμε δολώματα από κάτι μη συμβατό όπως σκυλοτροφή , κουνελίνη και διάφορα άλλα φυράματα που είναι φτιαγμένα για διαφορετικά είδη ζωντανών (μη γελάσετε , έχουμε δει να γίνονται και αυτά ).

Ξεχνάμε την άποψη ότι μαλαγρώνουμε με boilies δεύτερης ποιότητας και ψαρεύουμε με την καλύτερη , γιατί με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τα ψάρια καχύποπτα , τα αποστρέφουμε από οτιδήποτε μοιάζει με boilies και χαλάμε τους τόπους. Από την φύση του ο κυπρίνος είναι ένα παμπόνηρο ψάρι και δεν θέλει πολύ προσπάθεια για να πονηρευτεί και να μην ξανατσιμπήσει σε οτιδήποτε του θυμίζει κίνδυνο.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Το ψάρεμα στις υπέροχες λίμνες της πατρίδας μας είναι κάτι που πρέπει να προστατέψουμε πάση θυσία.: Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από τις λίμνες και τα ποτάμια ,γιατί είναι ότι χειρότερο να πληρώνουμε με ακαθαρσίες τους χώρους που μας δίνουν τόσα πολλά στο χόμπυ μας και στην πολιτισμική μας συνείδηση. Προσέχουμε να μαλαγρώνουμε με λίγα και ποιοτικά δολώματα τους τόπους, να ψάχνουμε τα περάσματα των ψαριών και να επικεντρωνόμαστε σε αυτά.
Το ασύστολο μαλάγρωμα με ακατάλληλα δολώματα καταστρέφει τις λίμνες, πονηρεύει τα ψάρια, και μας στερεί την δυνατότητα να αναμετρηθούμε με μεγάλα ψάρια. Ψάρια που πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ακόμα και όταν πιαστούν , θα επιστρέφονται με φροντίδα στο περιβάλλον όπου ανήκουν.